Hogyan is működik?


A napkollektor működése

A napkollektor egy olyan csapda, amelyben a napfény energiája felmelegíti a napkollektor hőcserélőjében keringő folyadékot.
Az így felmelegített folyadék szivattyú segítségével jut el a tartályig, amelyben a hőcserélőn átáramló meleg folyadék felmelegíti a tárolni kívánt vízmennyiséget. Azokon a napokon amikor a Nap sugarait felhő takarja el a melegvizet fűtőbetét biztosítja a megszokott módon. A tartály méretének növelésével nagyobb vízmennyiséget tárolhatunk, így 1-2 borús nap könnyedén átvészelhető. A napkollektor működését vezérlőelektronika szabályozza, így a melegvízellátást a rendszer automatikusan és folyamatosan biztosítja.


Az U pipe rendszerű napkollektorok

A dupla falú vákuumcső belsejébe U alakú réz cső és egy azt körülvevő hőátadó lemez adja a hőtermelő egységet. A vákuumcső belsejében az abszorber felületen elnyelődő napsugárzás hőt termel. A keletkezett hő hatására a hőátadó lemez felforrósodik és az U formára hajlított cső teljes felületével érintkezve gyorsan adja át a megtermelt hőt a csőben áramló folyadéknak, mely általában fagyálló folyadék. A munkafolyadék hőjét csővezeték segítségével egy hőcserélőn keresztül juttatjuk el a tárolóba, ahonnan otthonuk vízvezeték rendszerén keresztül tudjuk felhasználni igényeink szerint.