A napkollektor méretezése

Víztároló méretének a meghatározása:

Az átlagos napi használati melegvíz szükséglet személyenként, 45 °C fokos meleg vízből, kb. 50 liter. A szükséges tárolókapacitás így 50 liter, szorozva a családtagok számával. Ez a melegvíz mennyiség azonban nem tartalmaz melegvíz tartalékot a felhős napokra (alacsony az un. szoláris részarány), legfeljebb annyit, amennyivel magasabb az elért vízhőmérséklet 45 °C foknál. Ennek kiküszöbölésére nagyobb tárolókapacitást szükséges tervezni, kb. 70 liter/fő értékkel számolva. A nagyobb szoláris részarány, és így a nagyobb tárolókapacitás az 1-2 napos felhős idő okozta fűtéskiesést is kielégítően áthidalja, de beruházási költsége természetesen magasabb.


          


Napkollektor felület meghatározása:

Általában 100 liter tárolókapacitásra kb. 2 m2 napkollektor felület szükséges, ha a napkollektor elhelyezése közelítőleg (+-30 fok) déli tájolású és 30-45 fok lejtésű. Ez az arány lehetővé teszi, hogy akár télen is jelentős megtakarítást érjünk el.

A szükséges napkollektor darabszám családi házaknál, 4 tagú családot feltételezve általában kettő vagy három (30 db vákuumcsöves napkollektor) . Ez a darabszám, a tároló térfogatán kívül függ a tető dőlésszögétől, tájolásától, Alacsony dőlésszög esetén két kollektor is megfelelő, hiszen ez a nyári időszakban, vagyis az üzemi időszakban, ez elégséges. Meredek tetőfedés esetében három kollektor javasolt, ezzel az egész éves üzem is biztosítható. 2-3 személyre magas részarány, vagy 4-5 személyre alacsony részarány esetén két napkollektor és 200 literes víztároló szükséges, míg 4 személyre magas részarányt, vagy 5-6 személyre alacsony részarányt feltételezve három napkollektor és 300 literes víztároló szükséges.


             


A napkollektor elhelyezése

A legfontosabb szükséges feltétel a közelítőleg déli tájolású tetősík megléte. Még elfogadható a délitől 20-30 fokos eltérés. A tető dőlésszöge meghatározza, hogy a téli időszakban fog-e egyáltalán rásegíteni a rendszer a hagyományos üzemre. Ha a dőlésszög kisebb mint kb. 25 fok (lapos dőlésű a tető), akkor nem nagyon, viszont nyáron annál jobban. Ha 45 fok körül van (meredek), akkor napos téli időszakban akár 80%-ban is rásegíthet, és ez a dőlés még nyáron is megfelelő. Az ideális dőlésszög 35 és 40 fok között van, ha egész éves időszakban gondolkodunk.

Egy kollektor panel mérete ~ 2 m magas és 1 m széles, és állítva szokták őket egymás mellé helyezni, tehát a tetősíkon egy 2×2 vagy egy 2×3 méteres egybefüggő felületet kell számukra biztosítani. Fontos, hogy ezt a felületet napszaktól és évszaktól függetlenül lehetőleg ne takarja el semmi a nap elől. Ezen kívül meg kell vizsgálni a tervezett szolár tároló elhelyezhetőségét, az összekötő csővezetékek nyomvonalát, hogy nincs-e valahol a rendszer megépítését kizáró tényező.

A fenti becslések csak egy útmutató, és alapul véve átlagos nyári 70%-os teljesítményt. A helyi forgalmazóval végeztessen egy teljes helyszíni ellenőrzést, hogy pontosan felmérje a követelményeket és lehetőségeket az Ön igényeihez szabva.


A rendszer bekötési vázlata